Thursday, November 13, 2014

Resepi Puding Karamel Gula Hangus

Bahan-bahan.

1) 3 biji telur
2) Setengah tin susu pekat
3) 1 sudu makan tepung jagung
4) 1 sudu makan tepung kastard
5) 1 cawan air
6) Sedikit esen vanila

Gula hangus.

1) 3 sudu makan gula
2) 3 sudu makan air

Cara-cara.


  • Masukkan gula dan air dan masak sehingga pekat, berkilat dan bertukar menjadi gula hangus.
  • Selepas gula hangus masak, cepat-cepat masukkan kedalam loyang 12inci. Sapu rata.
  • Pukul telur sehingga sebati. Masukkan susu pekat, esen vanila, tepung jagung dan tepung kastard. Pukul sebati. Masukkan air dan kacau sebati.
  • Masukkan adunan kedalam loyang berisi gula hangus.
  • Panaskan periuk kukusan, selepas dah mendidih air baru masukkan.
  • Masak dengan api yang sederhana selama 45minit - 1 jam.
  • Keluarkan dari tempat mengukus. Sejukkan pada suhu bilik selama lebih kurang 30minit dan keatas.
  • Masukkan dalam peti sejuk.
  • Bila nak makan, masukkan dalam pinggan hidangan.

Selamat mencuba Resepi Puding Karamel Gula Hangus.



No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...